7 Mayıs 2020 Perşembe

Mikrodenetleyici Sistemleri

Mikrodenetleyici Sistemleri Mikrodenetleyici tek çipli bir bilgisayardır. Micro, cihazın küçük ve denetleyici, kontrol uygulamalarında kullanılmasını önerir. İçin başka bir terim mikrodenetleyici yerleşik denetleyicidir,
çünkü mikrodenetleyicilerin çoğu üretilmiştir kontrol ettikleri cihazların içine (veya içine yerleştirilmiş). Bir mikroişlemci bir mikrodenetleyiciden çeşitli şekillerde farklılık gösterir. Ana ayrım, bir mikroişlemcinin çalışması için program belleği ve veri belleği, giriş-çıkış aygıtları ve harici saat gibi başka bileşenler gerektirmesidir devre. Diğer yandan, bir mikrodenetleyici tüm destek çiplerine sahiptir. tek çipinin içinde. Tüm mikrodenetleyiciler bir dizi talimat (veya kullanıcı) üzerinde çalışır program) kendi belleklerinde saklanır. Bir mikrodenetleyici talimatları belleği birer birer programlayın, bu talimatları çözer ve ardından gerekli işlemler. Mikrodenetleyiciler geleneksel olarak montaj dili kullanılarak programlanmıştır hedef cihazın. Montaj dili hızlı olmasına rağmen, Dezavantajları. Bir montaj programı, öğrenmeyi sağlayan anımsatıcılardan oluşur ve montaj dilini kullanarak yazılmış bir programın sürdürülmesi zor. Ayrıca, farklı firmalar tarafından üretilen mikrodenetleyicilerin farklı montaj dilleri vardır, böylece kullanıcı her yeni mikrodenetleyici ile yeni bir dil öğrenmelidir. kullanır. Mikrodenetleyiciler BASIC gibi üst düzey bir dil kullanılarak da programlanabilir. PASCAL veya C.Yüksek seviyeli dilleri öğrenmek, montaj dillerinden çok daha kolaydır. Ayrıca büyük ve karmaşık programların geliştirilmesini kolaylaştırırlar. biz popüler C dilini kullanarak PIC mikrodenetleyicilerinin programlanmasını öğreneceğiz. CPU mikrodenetleyicinin beyni; Burası tüm aritmetik ve mantık işlemleri yapılır. CU dahili işlemleri kontrol eder ve mikrodenetleyicinin diğer kısımlarına sinyaller gönderir. gerekli talimatlar. Bir mikrodenetleyici sisteminin önemli bir parçası olan bellek, ikiye ayrılabilir türleri: program belleği ve veri belleği. Program belleği yazılı programı kaydeder programcı tarafından yapılır ve genellikle kalıcı değildir (yani, güç kesildikten sonra veriler kaybolmaz kapalı). Veri belleği, bir programda kullanılan geçici verileri depolar ve genellikle uçucu (yani, güç kapatıldıktan sonra veriler kaybolur). 

Temel olarak özetlenen altı tür hafıza vardır.

1-RAM RAM, rasgele erişim belleği, genellikle programdaki kullanıcı verileri. RAM belleği, tutamayacağı anlamıyla uçucudur güç yokken veri (yani, güç kapatıldıktan sonra veri kaybolur). Çoğu mikrodenetleyicilerin bir miktar dahili RAM'i vardır, 256 bayt ortaktır Bazı mikrodenetleyicilerin daha fazla, bazıları daha az olmasına rağmen. PIC18F452 mikrodenetleyici, örneğin 1536 bayt RAM'e sahiptir. Bellek genellikle genişletilebilir harici bellek yongaları ekleyerek. 

2-ROM ROM, salt okunur bellek, genellikle program veya sabit kullanıcı verilerini tutar. ROM kalıcı. Güç ROM'dan çıkarılıp yeniden uygulanırsa, orijinal veriler hala orada olacak. ROM belleği üretim sürecinde programlanır, ve kullanıcı içeriğini değiştiremez. ROM belleği, yalnızca bir program geliştirdi ve birkaç bin kopyasını oluşturmak istedi. 

3-PROM PROM, programlanabilir salt okunur bellek, olabilecek bir ROM türüdür PROM adı verilen bir cihaz kullanılarak sahada, çoğunlukla son kullanıcı tarafından programlanır programcı. Bir PROM programlandıktan sonra içeriği değiştirilemez. PROM'lar genellikle sadece az sayıda üretim yapılan düşük üretim uygulamalarında kullanılır. anılar gerekli.

4-EPROM Silinebilir programlanabilir salt okunur bellek EPROM, ROM'a benzer, ancak EPROM uygun bir programlama cihazı kullanılarak programlanabilir. EPROM belleğin çipin üstünde, verinin güçlü altında silinebileceği küçük şeffaf cam pencere morötesi ışık. Bellek programlandıktan sonra, pencere verilerin yanlışlıkla silinmesini önlemek için koyu bant. Bir EPROM belleği silinmelidir yeniden programlanmadan önce. Mikrodenetleyicilerin birçok gelişimsel sürümü kullanıcı programının saklanabileceği EPROM belleklerle üretilmiştir. Bunlar kullanıcı programdan memnun olana kadar bellekler silinir ve yeniden programlanır. OTP (bir defalık programlanabilir) olarak bilinen bazı EPROM sürümleri uygun bir programlayıcı cihaz kullanılarak programlanır, ancak silinemez. OTP anıları EPROM'lardan çok daha düşük maliyetlidir. OTP, bir proje geliştirildikten sonra faydalıdır tamamen ve program belleğinin bir çok kopyası çıkarılmalıdır. 

5-EEPROM EEPROM, elektrikle silinebilir programlanabilir salt okunur bellek, kalıcı bir özelliktir uygun bir programlama cihazı kullanılarak silinebilen ve yeniden programlanabilen bellek. EEPROM'lar yapılandırma bilgilerini, maksimum ve minimum değerleri kaydetmek için kullanılır. Bazı mikrodenetleyicilerin yerleşik EEPROM bellekleri vardır. İçin örneğin, PIC18F452, her baytın olabileceği 256 baytlık bir EEPROM belleği içerir uygulama yazılımı tarafından doğrudan programlanır ve silinir. EEPROM anıları genellikle çok yavaş. EEPROM çipi, EPROM çipinden çok daha pahalıdır. 

6-Flaş EEPROM EEPROM belleğin bir versiyonu olan Flash EEPROM, mikro denetleyicide popüler hale geldi uygulamaları ve kullanıcı programı saklamak için kullanılır. Flash EEPROM kalıcı değildir ve genellikle çok hızlı. Veriler uygun bir program kullanılarak silinebilir ve daha sonra yeniden programlanabilir programlama aygıtı. Bazı mikrodenetleyiciler sadece 1K flaş EEPROM'a sahipken diğerleri 32K veya daha fazla. PIC18F452 mikrodenetleyicisinin 32K bayt flash belleği vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her yorum bilgidir. Araştırmaya devam...