9 Mayıs 2020 Cumartesi

Mikrodenetleyici timer1 kontrol 12f683

TIMER1 ZAMANLAYICI MODÜLÜ KONTROL Timer1 modülü, 16 bitlik bir zamanlayıcı / sayaçtır. aşağıdaki özellikler:
• 16 bit zamanlayıcı / sayaç kayıt çifti (TMR1H: TMR1L) • Programlanabilir dahili veya harici saat kaynağı • 3 bit ön ölçekleyici • Opsiyonel LP osilatör • Senkron veya asenkron çalışma • Karşılaştırıcı üzerinden Timer1 geçidi (sayım etkin) veya T1G pimi • Taşmada kesinti • Taşma durumunda uyanma (harici saat, Yalnızca eşzamansız mod) • Özel Etkinlik Tetikleyici (CCP ile) • Zamanlayıcı1 ile karşılaştırıcı çıkış senkronizasyonu saat Zamanlayıcı1 İşlemi Timer1 modülü 16 bitlik bir artış sayacıdır TMR1H: TMR1L kaydı üzerinden erişilir çift. TMR1H veya TMR1L'ye doğrudan yazar sayacı. Dahili saat kaynağı ile kullanıldığında, modül bir zamanlayıcı. Harici bir saat kaynağı ile kullanıldığında, modülü zamanlayıcı veya sayaç olarak kullanılabilir.

Saat Kaynağı Seçimi T1CON kaydının TMR1CS biti seçmek için kullanılır saat kaynağı. TMR1CS = 0 olduğunda, saat kaynağı FOSC / 4'tür. TMR1CS = 1 olduğunda, saat kaynağı harici olarak sağlanır. 
fosc / 4 TMR1CS 0 T
pim TMR1CS 1

 İÇ SAAT KAYNAĞI Dahili saat kaynağı seçildiğinde, TMR1H: TMR1L kayıt çifti katlar halinde artacaktır TCY'nin Timer1 ön ölçekleyicisi tarafından belirlendiği şekilde. HARİCİ SAAT KAYNAĞI Harici saat kaynağı seçildiğinde,

 Zamanlayıcı1 modülü zamanlayıcı veya sayaç olarak çalışabilir. Sayım yaparken, Timer1 yükselişte artar harici saat girişinin kenarı T1CKI. ek olarak Sayaç modu saati ile senkronize edilebilir mikrodenetleyici sistem saati veya asenkron olarak çalışır. Harici bir saat osilatörü gerekiyorsa (ve mikrodenetleyici INTOSC'u CLKOUT olmadan kullanıyor), Timer1, LP osilatörünü saat kaynağı olarak kullanabilir. 

Not: Sayaç modunda, düşen bir kenar ilk önce sayaç tarafından kaydedildi artan kenar.

Zamanlayıcı1 Öngörücü Timer1, 1, 2, 4 veya 8'e izin veren dört ön ölçekleyici seçeneğine sahiptir saat girişinin bölümleri. T1CKPS bitleri T1CON kaydı, reçete sayacını kontrol eder. reçete sayacı doğrudan okunamaz veya yazılamaz; ancak, ön ölçekleme sayacı, TMR1H veya TMR1L. 

Zamanlayıcı1 Osilatörü Düşük güçlü 32.768 kHz kristal osilatör yerleşiktir OSC1 (giriş) ve OSC2 (amplifikatör pimleri arasında) çıktı). Osilatör, T1CON kaydının T1OSCEN kontrol biti. osilatör Uyku sırasında çalışmaya devam eder. Timer1 osilatörü LP sistemiyle paylaşılır osilatör. Böylece, Timer1 bu modu sadece birincil sistem saati dahili osilatör veya LP osilatör modundayken. Kullanıcı uygun osilatörü sağlamak için bir yazılım zaman gecikmesi sağlamak başlamak. TRISIO <5: 4> bitleri, Timer1 osilatörü devredeyken ayarlanır sağladı. GP5 ve GP4 bitleri ‘0’ ve TRISIO5 olarak okunur ve TRISIO4 bitleri "1" olarak okunur. 

Not: Osilatör bir başlatma ve kullanımdan önce stabilizasyon süresi. Böylece, T1OSCEN ayarlanmalı ve uygun Zamanlayıcının etkinleştirilmesinden önce gözlenen gecikme 1.


Timer1 İşlemi Asenkron Sayıcı Modu T1CON kaydının kontrol biti T1SYNC ayarlanmışsa, harici saat girişi senkronize değil. Zamanlayıcı dahili ile eşzamansız olarak artmaya devam ediyor faz saatleri. Zamanlayıcı, Uyku ve taşma üzerinde kesme oluşturabilir, işlemciyi uyandıracak. Ancak, özel yazılımı okumak / yazmak için yazılımda alınması gereken önlemler zamanlayıcı (bakınız Bölüm 6.5.1 “Okuma ve Yazma) Asenkron Sayıcı Modunda Zamanlayıcı1 ”). 

Not: Senkronize durumdan eşzamansız çalışma, mümkün bir artışı atla. 'Den geçiş yaparken eşzamanlı çalışmaya eşzamansız, tek bir sahte üretmek mümkündür artım.

ZAMANLAYICI OKUMA VE YAZMA1 ASENKRON SAYAÇ MODU Zamanlayıcı çalışırken TMR1H veya TMR1L okuma harici bir eşzamansız saatten geçerli bir okuyun (donanımda halledilir). Ancak, kullanıcı 16-bit zamanlayıcıyı iki şekilde okumanın 8-bit değerlerin kendisi, bazı problemler yaratır, çünkü zamanlayıcı okumalar arasında taşabilir. Yazma işlemleri için kullanıcının yalnızca zamanlayıcıyı seçin ve istediğiniz değerleri yazın. Bir yazma zamanlayıcı kayıtlarına yazılarak çekişme meydana gelebilir, kayıt artarken. Bu bir TMR1H: TTMR1L kaydında öngörülemeyen değer çift.

 Zamanlayıcı1 Kapısı Timer1 kapı source yazılım olarak yapılandırılabilir T1G pin veya Karşılaştırıcının çıkışı. Bu izin verir T1G kullanarak harici olayları doğrudan zamanlamak için cihaz veya Karşılaştırıcı 2'yi kullanarak analog olaylar. CMCON1'e bakın Timer1 geçidini seçmek için kayıt (Kayıt 8-2) kaynak. Bu özellik, yazılımı Delta-Sigma A / D dönüştürücü ve diğer birçok uygulama. Delta-Sigma A / D dönüştürücüler.

Not: T1CON kaydının TMR1GE biti T1G veya COUT'u Zamanlayıcı1 geçit kaynağı. 

 Zamanlayıcıyı seçme hakkında daha fazla bilgi1 geçit kaynağı. Timer1 geçidi, T1GINV biti kullanılarak ters çevrilebilir T1GON kaynağından gelip gelmediği T1CON kaydı pin veya Karşılaştırıcı 2 çıkışı. Bu, Zamanlayıcı1'i aktif-yüksek veya aktif-düşük zamanı ölçün olaylar arasında. Zamanlayıcı1 Kesme Timer1 kayıt çifti (TMR1H: TMR1L) artışları FFFFh'ye getirilir ve 0000h'ye döner. Zamanlayıcı1 yuvarlandığında üzerinde, PIR1 kaydının Timer1 kesme bayrak biti Ayarlamak. Fareyle üzerine gelindiğinde kesmeyi etkinleştirmek için, bu bitler: • PIE1 kaydının zamanlayıcı1 kesme etkinleştirme biti • INTCON kaydının PEIE biti • INTCON kaydının GIE biti Kesme, TMR1IF bitini temizleyerek temizlenir. Kesinti Hizmeti Rutini. 

Not: TMR1H: TTMR1L kayıt çifti ve TMR1IF biti daha önce temizlenmelidir kesintileri mümkün kılmak.


Zamanlayıcı1 Uyku Sırasında Çalışma Timer1, yalnızca kurulum sırasında Asenkron Sayıcı modu. Bu modda, harici kristal veya saat kaynağı artırmak için kullanılabilir Sayaç. Zamanlayıcıyı cihazı uyandırmak üzere ayarlamak için: T1CON kaydının TMR1ON biti ayarlanmalıdır PIE1 kaydının TMR1IE biti ayarlanmalıdır • INTCON kaydının PEIE biti ayarlanmalıdır Cihaz taşma durumunda uyanır ve çalışır sonraki talimat. INTCON'un GIE biti kayıt ayarlanmışsa, cihaz Interrupt Service'i arayacaktır. Rutin (0004h).

 CCP Özel Etkinlik Tetikleyicisi Bir CCP özel bir etkinliği tetikleyecek şekilde yapılandırılmışsa, tetiği TMR1H: TMR1L kayıt çiftini temizler. bu özel olay Timer1 kesmesine neden olmaz. CCP modülü hala bir CCP oluşturacak şekilde yapılandırılmış olabilir kesmeler. Bu çalışma modunda, CCPR1H: CCPR1L kaydı çifti etkili bir şekilde dönem kaydı olur Timer1. Zamanlayıcı1 kullanmak için FOSC ile senkronize edilmelidir Özel Etkinlik Tetikleyicisi. Eşzamansız çalışma Timer1, Özel Olay Tetikleyicisinin eksik. TMR1H veya TMR1L'ye yazmanın çakışması durumunda ÇKP'den Özel Etkinlik Tetikleyicisi ile yazma öncelik vermek. 

CCP Özel Etkinlik Tetikleyicisi Bir CCP özel bir etkinliği tetikleyecek şekilde yapılandırılmışsa, tetiği TMR1H: TMR1L kayıt çiftini temizler. Bu özel olay Timer1 kesmesine neden olmaz. CCP modülü hala bir CCP oluşturacak şekilde yapılandırılmış olabilir kesmek. Bu çalışma modunda, CCPR1H: CCPR1L kaydı çifti etkili bir şekilde dönem kaydı olur Timer1. Zamanlayıcı1 kullanmak için FOSC ile senkronize edilmelidir Özel Etkinlik Tetikleyicisi. Eşzamansız çalışma Timer1, Özel Olay Tetikleyicisinin eksik. TMR1H veya TMR1L'ye yazmanın çakışması durumunda ÇKP'den Özel Etkinlik Tetikleyicisi ile yazma öncelik vermek. Daha fazla bilgi için bkz. ÇKP Bölümü. Karşılaştırıcı Senkronizasyonu Timer1 değerini arttırmak için kullanılan aynı saat, karşılaştırıcı çıkışını senkronize etmek için kullanılır. Bu özelliği Karşılaştırıcı modülünde etkinleştirilir. Timer1 geçidi için karşılaştırıcıyı kullanırken, karşılaştırıcı çıkışı Zamanlayıcı1 ile senkronize edilmelidir. Bu, Timer1'in bir artışı kaçırmamasını sağlar. karşılaştırıcı değişiklikleri.





Timer1 Kontrol Kaydı Timer1 Kontrol kaydı (T1CON), Zamanlayıcı1'i kontrol etmek ve Timer1 modülünün çeşitli özellikleri. 

bit 7 T1GINV: Timer1 Gate Ters bit (1) 1 = Timer1 geçidi aktif-yüksek (Timer1 geçidi yüksek olduğunda sayılır) 0 = Zamanlayıcı1 geçidi etkin-düşük (Geçit düşük olduğunda Zamanlayıcı1 sayılır) 

Bit 6 TMR1GE: Timer1 Gate Etkin bit (2) TMR1ON = 0 ise: Bu bit göz ardı edildi TMR1ON = 1 ise: 1 = Zamanlayıcı1 geçidi etkin değilse Zamanlayıcı1 açık 0 = Zamanlayıcı1 açık 

bit 5-4 T1CKPS <1: 0>: Zamanlayıcı1 Giriş Saati Prescale Bitleri seç 11 = 1: 8 Satış Öncesi Değer 10 = 1: 4 Prescale Değeri 01 = 1: 2 Satış Öncesi Değer 00 = 1: 1 Satış Öncesi Değer 

bit 3 T1OSCEN: LP Osilatör Etkin Kontrol biti CLKOUT osilatörü olmayan INTOSC aktifse: 1 = Zamanlayıcı1 saati için LP osilatörü etkin 0 = LP osilatörü kapalı Başka: Bu bit göz ardı edilir. LP osilatörü devre dışı. 

bit 2 T1SYNC: Timer1 Harici Saat Girişi Senkronizasyon Kontrol biti TMR1CS = 1: 1 = Harici saat girişini senkronize etme 0 = Harici saat girişini senkronize et TMR1CS = 0: Bu bit göz ardı edilir. Timer1 dahili saati kullanır b

Bit 1 TMR1CS: Timer1 Clock Source Bit seçin 1 = T1CKI pininden harici saat (yükselen kenarda) 0 = Dahili saat (FOSC / 4) 

BitTBit 0  Zamanlayıcı1 Açık bit 1 = Zamanlayıcı1'i etkinleştirir 0 = Zamanlayıcıyı Durdurur1 

Not: T1GINV biti, kaynaktan bağımsız olarak Timer1 geçit mantığını tersine çevirir. 2: TMR1GE biti, bir Timer1 geçit kaynağı olarak CMCON1 kaydının T1GSS biti tarafından seçilen T1G pinini veya COUT'u kullanacak şekilde ayarlanmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her yorum bilgidir. Araştırmaya devam...