27 Eylül 2020 Pazar

Nem sensörü (Humidity)

 Nem sensörü (Humidity)

Bazen yağmurlardan sonra hava nemli hisseder. Su havada asılı kalmış gibi görünüyor.

 Ancak, bazı klima cihazlarında bazı düğmelere tıklarsınız ve atmosfer canlanır. Her şey nasıl ve neden oluyor? Havada nem oluşarak neme neden olur. Bununla birlikte, AC'nizdeki nem sensörü onu alır ve sizin için temizler. Harika değil mi? Bunu nasıl yaptığına bir bakalım.

Bir nem sensörü (veya higrometre) hem nemi hem de hava sıcaklığını algılar, ölçer ve rapor eder. Belirli bir hava sıcaklığında havadaki nemin en yüksek nem miktarına oranına bağıl nem denir. Konfor ararken bağıl nem önemli bir faktör haline gelir.


Nem sensörleri, havadaki elektrik akımlarını veya sıcaklığı değiştiren değişiklikleri tespit ederek çalışır.

Üç temel nem sensörü türü vardır:

  • Kapasitif
  • Dirençli
  • Termal

Her üç sensör türü de havadaki nemi hesaplamak için atmosferdeki küçük değişiklikleri izler. Bu türleri ayrıntılı olarak tartışalım:

Kapasitif

Kapasitif nem sensörü, iki elektrot arasına ince bir metal oksit şeridi yerleştirerek bağıl nemi ölçer. Metal oksidin elektrik kapasitesi, atmosferin bağıl nemi ile değişir. Hava durumu, ticari ve endüstriler başlıca uygulama alanlarıdır.

Kapasitif tip sensörler doğrusaldır ve bağıl nemi% 0 ile% 100 arasında ölçebilir. Buradaki nokta, karmaşık bir devre ve düzenli kalibrasyondur. Bununla birlikte, tasarımcılar için bu, hassas ölçüme göre daha az güçlük çekmektedir ve bu nedenle bunlar, atmosferik ve proses ölçümlerine hakimdir. Bunlar,% 0 bağıl neme kadar tam aralıklı bağıl nem ölçüm cihazlarının yegane türüdür. Bu düşük sıcaklık etkisi, genellikle bunların aktif sıcaklık telafisi olmadan geniş sıcaklık aralıklarında kullanılmasına yol açar.

Dirençli

Dirençli nem sensörleri, atomların elektriksel empedansını ölçmek için tuzlardaki iyonları kullanır. Nem değiştikçe, tuz ortamının her iki tarafındaki elektrotların direnci de değişir.

Termal

İki termal sensör, çevredeki havanın nemine bağlı olarak elektrik iletir. Sensörlerden biri kuru nitrojenle kaplanırken, diğeri ortam havasını ölçer. İkisi arasındaki fark nemi ölçer.

Nem Sensörünün çalışmasıyla ilgili ipuçları

  • Kulometrik: Bir elektrolit, havadaki nem içeriğiyle orantılı bir akım seviyesi ile sonuçlanan suyun emilmesiyle oluşur.
  • Gravimetrik: Bir kurutma ajanı nemli havaya maruz kalır ve kurutucu ajanın ağırlık kazanmasına neden olur. Artan ağırlık, nem miktarına karşılık gelir.
  • Mikrodalga / Kızılötesi: İletilen sinyal, nem arttıkça değişir. Zayıflama, ortamdaki nem içeriğinin bir göstergesidir.

Yargılama için bazı parametreler

Yani ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrendikten sonra, bir sonraki adım muhtemelen çalıştığını kontrol etmek olacaktır. Ve o şeyi nasıl yapıyorsun? Aşağıda belirtilen bazı parametreler üzerinde çalışarak.

Doğruluk

Her sensörün 9 noktalı bir sisteme dayanan kendi kalibrasyon eğrisi vardır. Temelde, belirli bir sensörün eksilerini artılarını öne sürüyor.

Doğrusallık

Bağıl neme dönüştürülen BFSL değerinden ve ölçülen çıkış voltaj değerinden voltaj sapmasını gösterir.

Güvenilirlik

Ölçümler genellikle sensörün senkronizasyonunun bozulmasına neden olur. Ancak bir sensörün kullanışlı olması için güvenilir ölçümler sağlaması gerekir.

Tekrarlanabilirlik

Bir sensörden alınan ölçümler, birbirinden ayrılmayacak şekilde olmalıdır. Tekrarlanabilirlik, tek bir miktarın ölçümleri arasındaki sapmanın ölçümüdür.

Tepki Süresi

Tipik olarak, bir sensör tarafından maksimum çıkış voltajının% 66'sına (yükselme süresi) yükselmesi veya% 33'üne (düşme süresi) düşmesi için geçen süre yanıt süresi olarak bilinir.

Nem sensörlerinin uygulamaları uzak ve geniştir

Nem sensörü uygulamaları çok geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Evlerde nem, izleme ve önleyici tedbirlerden etkilenen hastalıkları olan kişiler nem sensörleri kullanır. Ev ısıtma, havalandırma ve klima sistemlerinin (HVAC sistemleri) bir parçası olarak bir nem sensörü de bulunur. Bunlar aynı zamanda ofislerde, arabalarda, hava depolarında, müzelerde, endüstriyel alanlarda ve seralarda kullanılır ve ayrıca hava durumunu bildirmek ve tahmin etmek için meteoroloji istasyonlarında da kullanılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her yorum bilgidir. Araştırmaya devam...