12 Ekim 2020 Pazartesi

Dijital analog dönüştürücü (DAC) modülü

 Dijital-Analog Dönüştürücü (DAC), dijital verileri almak ve değişken (yani analog) bir çıkış seviyesi üretmek için bir çevre birimidir.

PIC MCU çıkışı, giriş kaynağıyla orantılı olan değişken bir voltaj referansı sağlar. Giriş kaynağı, cihaz içindeki bir direnç merdiveni boyunca yayılır ve merdivenden çıkan çıkış, dijital sinyal tarafından kontrol edilir. Bu çevre birimi, birçok farklı PIC MCU cihazında yerleşiktir. Bazı dahili DAC'ler 5 bitlik (32 seviye) çözünürlüğe ve bazıları 8 bitlik (256 seviye) çözünürlüğe sahiptir. Bazı cihazlarda ikisini birden alırsınız. Her durumda, sınırlı çıkış akımı sürücü kapasitesi, tipik olarak çıkış sürücü kapasitesini artırmak için bir tampon gerektirecektir. Aşağıdaki devre tipik bir örneği göstermektedir:



Çıktı Seçimleri
5 bitlik DAC 32 çıkış seviyesi sunarken, 8 bitlik DAC 256 seçilebilir çıkış çözünürlüğü seviyesi sunar. Cihaza bağlı olarak, çıkış, cihaz içindeki diğer çevre birimlere bağlanmak üzere seçilebilir, örneğin:

Karşılaştırıcı Pozitif Çıktı
ADC Giriş Kanalı
Op-amp Pozitif Giriş
DAC1OUTx G / Ç pini
Giriş Seçimleri
Giriş voltajı aşağıdaki kaynaklardan gelebilir:

Harici Vref + pin
Vdd Besleme Gerilimi
Sabit Gerilim Referansı (FVR)
Oranlı Çıktı Seviyesi
DAC çıkış değeri, merdivenin her bir ucunun bir pozitif ve negatif voltaj referans giriş kaynağına bağlı olduğu bir direnç merdiveni kullanılarak elde edilir. Herhangi bir giriş kaynağının voltajı dalgalanırsa, benzer bir dalgalanma DAC çıkış değeriyle sonuçlanacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her yorum bilgidir. Araştırmaya devam...