13 Aralık 2020 Pazar

2020 en popüler Programlama Dili

 En Popüler 10 Programlama Dilleri

1. Python
Yararları: Python, basit sözdizimi , geniş bir standartlar ve araç setleri kütüphanesi ve C ve C ++ gibi diğer popüler programlama dilleriyle entegrasyonu nedeniyle öğrenmesi kolay bir programlama dili olarak kabul edilir . Hatta Gorton, öğrencilerin Align programında öğrendikleri ilk dil olduğunu söylüyor. "Pek çok bilgisayar bilimi kavramını hızlı bir şekilde ele alabilirsiniz ve üzerine inşa etmek nispeten kolaydır." Özellikle yeni başlayanlar arasında popüler bir programlama dilidir ve bu nedenle Python becerileri yüksek talep görmektedir.

Dezavantajlar: Python, mobil uygulama geliştirme için uygun değildir.

Yaygın kullanımlar: Python, yapay zeka, finansal hizmetler ve veri bilimi dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda kullanılır . Instagram ve Pinterest gibi sosyal medya siteleri de Python üzerine inşa edilmiştir.

2. JavaScript
Yararları: JavaScript, etkileşimli web siteleri oluşturmak için en popüler programlama dilidir; Gorton, "neredeyse herkes kullanıyor" diyor. Node.js ile birleştirildiğinde, programcılar, tarayıcıya bir sayfa gönderilmeden önce sunucuda web içeriği üretmek için JavaScript kullanabilir; bu, doğrudan tarayıcıda çalışan oyunlar ve iletişim uygulamaları oluşturmak için kullanılabilir. Çok çeşitli eklentiler, JavaScript'in işlevselliğini de genişletir. 

Dezavantajlar: JavaScript, bazı durumlarda kötü amaçlı içerik barındırabilen pop-up reklamları kodlamak için kullanıldığından, İnternet tarayıcıları JavaScript kodunun çalışmasını engelleyebilir. 

Yaygın kullanımlar: JavaScript, web sitesi ve mobil uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Node.js, kullanıcıların bir uygulamayı indirmesini gerektirmeyen tarayıcı tabanlı uygulamaların geliştirilmesine izin verir.

3. Java
Yararları: Java, dünya çapında büyük işletmeler tarafından kullanılan istemci-sunucu uygulamalarının geliştirilmesiyle en yaygın şekilde ilişkilendirilen programlama dilidir. Java, gevşek bağlı bir programlama dili olacak şekilde tasarlanmıştır, yani Java ile yazılmış bir uygulama, Java'yı destekleyen herhangi bir platformda çalışabilir. Sonuç olarak Java, "bir kez yaz, her yerde çalıştır" programlama dili olarak tanımlanır.

Dezavantajlar: Java, sunucunun aksine (iş uygulamaları için yaygın olan) bulutta çalışan uygulamalar için ideal değildir. Ayrıca Java'nın sahibi olan yazılım şirketi Oracle, Java Geliştirme Kiti'ni kullanmak için bir lisans ücreti talep etmektedir.

Yaygın kullanımlar: Java, iş uygulamalarının yanı sıra Android mobil işletim sisteminde yaygın olarak kullanılmaktadır


4. C #
Yararları: Microsoft, C'nin daha hızlı ve daha güvenli bir varyantı olarak C # geliştirdi. Windows, tarayıcı eklentileri ve mobil cihazlar için uygulamaların geliştirilmesini destekleyen Microsoft'un .NET yazılım çerçevesi ile tamamen entegredir. C #, paylaşılan kod tabanları, büyük bir kod kitaplığı ve çeşitli veri türleri sunar.

Dezavantajlar: C #, özellikle hataları çözmek için dik bir öğrenme eğrisine sahip olabilir. C ++ gibi dillerden daha az esnektir. 

Yaygın kullanımlar: C #, Microsoft reklamı Windows uygulama geliştirme için başvurulacak dildir. Ayrıca, .NET Framework'ün Mono adlı bir uzantısı kullanılarak mobil cihazlar ve video oyun konsolları için de kullanılabilir.

5. C
Avantajlar: Python ve Java ile birlikte, Gorton, C'nin nasıl programlanacağını öğrenmek için "iyi bir temel" oluşturduğunu söylüyor. Şimdiye kadar geliştirilen ilk programlama dillerinden biri olan C, Python, Ruby ve PHP gibi daha modern diller yazmak için temel oluşturmuştur. Ayrıca hata ayıklaması, test etmesi ve bakımı kolay bir dildir.

Dezavantajlar: Daha eski bir programlama dili olduğundan, C web siteleri veya mobil uygulamalar gibi daha modern kullanım durumları için uygun değildir. C ayrıca, daha modern dillere kıyasla karmaşık bir sözdizimine sahiptir.

Yaygın kullanımlar: Her tür cihazda çalışabildiğinden, C genellikle otomobillerdeki gömülü cihazlar ve sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi cihazlar gibi donanımları programlamak için kullanılır. 

6. C ++
Yararları: C ++, uygulamaların kendilerinin aksine uygulamaları çalıştıran sistemleri programlamak için iyi çalışan bir C uzantısıdır. C ++ ayrıca çoklu cihaz ve çoklu platform sistemleri için de iyi çalışır. Zamanla, programcılar C ++ için çok sayıda kitaplık ve derleyici yazmıştır. Gorton, bu araçları etkili bir şekilde kullanabilmenin, bir programlama dilini anlamak için kod yazmak kadar önemli olduğunu söylüyor.

Dezavantajlar: C gibi, C ++ da karmaşık sözdizimine ve onu yeni programcılar için karmaşık hale getirebilecek çok sayıda özelliğe sahiptir. C ++ ayrıca, yazılım çalışırken hataları veya kusurları tespit etme yöntemi olan çalışma zamanı denetimini desteklemez. 

Yaygın kullanımlar: C ++, birçok kullanıma sahiptir ve bilgisayar oyunlarından matematiksel simülasyonlara kadar her şeyin arkasındaki dildir.

7. Git
Avantajlar: Golang olarak da anılan Go, sistem düzeyinde programlama için verimli, okunabilir ve güvenli bir dil olması için Google tarafından geliştirilmiştir. Sistemlerin farklı ağlarda bulunduğu ve birbirlerine mesajlar göndererek iletişim kurmaları gereken dağıtılmış sistemler için iyi çalışır. Nispeten yeni bir dil olmasına rağmen, Go'nun geniş bir standartlar kitaplığı ve kapsamlı belgeleri vardır.

Dezavantajlar: Go, Silikon Vadisi dışında yaygın bir kullanım kazanmadı. Go, son kullanıcıların ekranı olan herhangi bir cihazla etkileşim kurmasının en yaygın yolları olan grafik kullanıcı arabirimleri için bir kitaplık içermez.

Yaygın kullanımlar: Go, öncelikle çok fazla veriyi işlemesi gereken uygulamalar için kullanılır. Google'ın yanı sıra, belirli uygulamalar için Go kullanan şirketler arasında Netflix, Twitch ve Uber bulunur.

8. R
Faydaları: R, istatistiksel analitik ve makine öğrenimi uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılır. Dil genişletilebilir ve birçok işletim sisteminde çalışır. Birçok büyük şirket, devasa veri kümelerini analiz etmek için R'yi benimsedi, bu nedenle R'yi bilen programcılar büyük talep görüyor. 

Dezavantajlar: R, daha eski ve daha yerleşik dillerin katı programlama kurallarına sahip değildir. 

Yaygın kullanımlar: R, öncelikle istatistiksel yazılım ürünlerinde kullanılır. 


9.Swift
Avantajlar: Swift, Apple'ın Mac bilgisayarlar ve iPhone, iPad ve Apple Watch dahil olmak üzere Apple'ın mobil aygıtları için uygulama geliştirmeye yönelik dilidir. Pek çok modern programlama dili gibi, Swift de yüksek derecede okunabilir bir sözdizimine sahiptir, kodu hızlı bir şekilde çalıştırır ve hem istemci tarafında hem de sunucu tarafında geliştirme için kullanılabilir. 

Dezavantajlar: Swift yalnızca iOS 7'nin daha yeni sürümlerinde kullanılabilir ve eski uygulamalarla çalışmaz. Daha yeni bir programlama dili olarak, kod zaman zaman kararsız olabilir ve programcıların kullanabileceği daha az üçüncü taraf kaynağı vardır.

Yaygın kullanımlar: Swift, iOS ve macOS uygulamaları için kullanılır. 


10. PHP
Faydaları: PHP, bir web sitesi bir sunucudan sık sık bilgi istediğinde, sunucu tarafı web geliştirme için yaygın olarak kullanılır. Daha eski bir dil olan PHP, programlama dilinin kullanımını kolaylaştırmak için çerçeveler, kitaplıklar ve otomasyon araçları üreten geniş bir kullanıcı ekosisteminden yararlanır. PHP kodunun hata ayıklaması da kolaydır.

Dezavantajlar: Python ve JavaScript popülerlik kazandıkça, PHP'nin popülaritesi düştü. PHP, güvenlik açıklarıyla da bilinir. Indeed'e göre, çoğu PHP programcısı bir yıldan daha kısa süren kısa vadeli roller alır.

Yaygın kullanımlar: PHP, Facebook, WordPress ve Wikipedia gibi içerik odaklı web sitelerini çalıştıran koddur. 


Hangi Programlama Dilini Öğrenmelisiniz?
Bazı programcıların tek bir dilde uzman olmaktan kariyer yapabildiklerini, ancak birçok programcının sık sık yeni diller öğrendiğini söylüyor. Profesyonel bir programcının üç veya dört farklı dilde akıcı olması alışılmadık bir şey değil, diye ekliyor.

Geliştirmek istediğiniz yazılım türü, hangi programlama dillerinin öğrenileceği konusunda bir husustur. Hangi yazılımı yazmak için hangi dilin kullanıldığına dair somut kurallar olmasa da, birkaç eğilim biraz rehberlik sunmaktadır: 

Web tabanlı girişimlerin Python ve JavaScript'te programlama olma olasılığı daha yüksektir.
Daha büyük şirketler, dahili yazılım uygulamalarını C # veya Java kullanarak ve Web uygulamalarını PHP kullanarak geliştirme eğilimindedir.
Veri analitiği programları tipik olarak R ve MATLAB programlama dillerini kullanır.
Otomotiv ve sağlık sektörlerindeki gibi gömülü cihazlar C, C ++ veya Rust ile yazılmış yazılımları çalıştırır.
Bulut üzerinde çalışan uygulamalar gittikçe daha fazla Go veya Scala'da yazılıyor.  
Mobil uygulamalar, Swift veya Kotlin'de giderek daha fazla yazılıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her yorum bilgidir. Araştırmaya devam...